Samoniklo jestivo bilje – Alfiega institut

Samoniklo jestivo bilje

Kada bismo samo znali koliko je Priroda darežljiva prema našoj prelepoj zemlji, niko ne bi smeo da bude gladan u Srbiji!

Udruženje Sremuš, na čelu sa g. Radenkom Lazićem, godinama upoznaje i stare i mlade sa bogatstvom samoniklog jestivog bilja!
Prve godine naše saradnje bili smo pored Barajevskog jezera. Većina polaznika nije ni znala da to jezero uopšte postoji (na samo desetak kilometara od Beograda). A da se sa nepuna dva kvadratna metra zemlje pored tog jezera može ubrati najmanje desetak jestivih biljaka činilo se, u početku, kao šala.
Radenko je iščupao neki korenčić iz zemlje, očistio ga i dao da probamo. Probali smo sa malom dozom protivljenja i velikom nevericom potom. Koren je imao ukus i miris bibera!
Da li je moguće da mi taj, tako rado korišćen začin, uvozimo?!

Okupljanje grupe male, ali odabrane. Dogovor pre polaska na teren. Ovde mora da se zna „ko pije, a ko vodu nosi“!
Višesatno zdravo pešačenje!

A posle…eh, posle?! Posle se tako dobro jelo u etno domaćinstvu porodice Lazović!
Pod stručnim nadzorom i budnim okom doktorke Rade i ostalih članova Sremuša napravljena je takva trpeza, koja bi, bez dvoumljenja, mogla da se ponudi najrazmaženijoj klijenteli u najpoznatijim svetskim hotelima.
Preko 20 vrsta jela (namaza, pita, čorbi, sarmica, salata, turšija, slatkiša…) i pića (rakija, sokova…)! I sve to od samoniklog jestivog bilja! Praznik za sva čula!

 

 

MENU:

(kliknite na sliku da pogledate spisak posluženih jela i pića)